BIK

Beroepskunstenaars in de klas

De AHK biedt een eenjarige post-hbo-opleiding in deeltijd aan voor kunstenaars en vormgevers die kunstprojecten willen uitvoeren in het basisonderwijs.

Kerndoelen
Om kinderen te kunnen laten genieten van kunst, cultuur en erfgoed is het belangrijk ze kennis te laten nemen van verschillende soorten zoals muziek, dans, schilderkunst, grafiek, fotografie, media en niet te vergeten vormgeving en architectuur. Zo vergroot je de wereld van het kind, de algemene kennis en bovenal geef je ze de mogelijkheid te ontdekken waarmee zij zich in de wereld kunnen profileren.
Daarom is het van belang dat kinderen een onderzoekend, een creërend en een reflecterend vermogen ontwikkelen. De basis voor goed burgerschap.

Voor wie?
Het programma Beroepskunstenaars in de klas (bik) is toegankelijk voor kunstenaars in alle disciplines.

Bik – verstand van kunst én kinderen
De vraag naar kwalitatief hoogwaardige cultuureducatieprojecten van kunstenaars is groot. Om aan deze vraag te voldoen startte in 2002 de bik-opleiding. Inmiddels haalden ruim 600 kunstenaars het certificaat en werkt het merendeel regelmatig op een basisschool.

De opleiding wordt georganiseerd door het lectoraat Kunst- en cultuureducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland en leidt op tot het landelijk erkend certificaat Beroepskunstenaar in de klas.